Τι είναι η Ορθοδοντική

Τι είναι η Ορθοδοντική

Ορθοδοντική σημαίνει όμορφο και υγιές χαμόγελο, καθώς και άριστη μασητική λειτουργία.

Αποτελεί οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα, με τη σχέση των γνάθων, την κροταφογναθική άρθρωση, καθώς επίσης και με τους μύες της μάσησης. Άτομα κάθε ηλικίας δικαιούνται να έχουν υγιή δόντια, ούλα και σωστή σύγκλειση. Με τη σωστή αξιολόγηση και τα σύγχρονα μέσα θεραπείας ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο μπορεί να είναι κτήμα κάθε ανθρώπου με απίστευτα θετικές προεκτάσεις στη γενική υγεία και στην κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα.

Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της Οδοντιατρικής η οποία αποκτάται μετά το πτυχίο της Οδοντιατρικής Σχολής σε ολοκληρωμένα μεταπτυχιακά τριετή προγράμματα πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ο τίτλος του Ορθοδοντικού χορηγείται απο το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατόπιν εξετάσεων.

Προληπτική Ορθοδοντική


Εφαρμόζεται σε μικρές ηλικίες (6 ετών) και αντιμετωπίζει ανωμαλίες όπως απώλεια παιδικών δοντιών πριν από την ώρα τους, παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου ή πιπίλας. Όταν χαθεί πρόωρα ένα παιδικό δόντι, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο χώρος για το αντιστοιχο μόνιμο δόντι, με ένα μηχάνημα που σχεδιάζεται και τοποθετείται από τον ορθοδοντικό. Αν ο χώρος δεν διατηρηθεί, τότε τα παράπλευρα δόντια μετακινούνται προς το κενό με άμεση συνέπεια να εμποδίζεται η ανατολή του αντίστοιχου μονίμου. Σε αυτήν την περίπτωση η επανάκτηση χώρου και η διόρθωση του προβλήματος γίνεται πολύ δυσκολότερη και μακροχρόνια, εάν δεν προληφθεί.

Κατασταλτική Ορθοδοντική

Εφαρμόζεται στην ηλικία των 7-8 ετών και έχει ως στόχο την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων, την αναχαίτηση ασυμμετριών του προσώπου ή και οδοντικών ανωμαλιών, που αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα. Παράδειγμα κατασταλτικής ορθοδοντικής είναι η περίπτωση στενής άνω γνάθου. Η άνω γνάθος αποτελείται από δύο οστά που ενώνονται στη μέση με μία ραφή, στην οποία όσο προχωρά η ηλικία γίνεται πλήρης συνένωση - συνοστέωση. Σε μικρές ηλικίες, πρότου γίνει συνοστέωση των ραφών είναι σκόπιμο να γίνει διεύρυνση της άνω γνάθου, μετά τη διάγνωση ότι είναι στενή από τον ειδικό ορθοδοντικό, με απλά ορθοδοντικά μηχανήματα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση. Αν το πρόβλημα αφεθεί χωρίς θεραπεία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσει επιπλέον ασύμμετρη ανάπτυξη της κάτω γνάθου.

Επανορθωτική Ορθοδοντική

Στόχος αυτής, η θεραπεία των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων σε παιδιά και ενήλικες.

Popular Procedures

Ιλισίων 11

145 64 Νέα Κηφισιά, Αθήνα

210 8077 455

Κλείστε Ραντεβού

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00