Ορθοδοντική – Συχνές Ερωτήσες (FAQs)

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν στραβά δόντια;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι  που μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλη θέση στα δόντια. Ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει από τον ένα γονιό τη γνάθο η οποία να είναι πολύ μικρή και να κληρονομήσει μεγάλα δόντια από τον άλλο γονιό. Σε αυτή την περίπτωση τα δόντια στριμώχνονται και ανατέλλουν το ένα πάνω στο άλλο. Άλλα προβλήματα ορθοδοντικά μπορεί να οφείλονται σε πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού, σε ‘κακές συνήθειες’ των παιδιών όπως η χρήση πιπίλας, σε ατυχήματα ή τραυματισμούς, κ.α.

Τι μπορεί να προσφέρει η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική θεραπεία δίνει την δυνατότητα απόκτησης ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου σε κάθε ηλικία. Η βελτίωση της εμφάνισης ενός ατόμου αποτελεί έναν από τους στόχους της ορθοδοντικής. Το βασικό μέλημα  είναι η πολύ καλή στοματική υγιεινή με το να τοποθετεί σωστά  τα 'στραβά' δόντια. Τα 'στραβά' δόντια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τερηδονιστούν γιατί  εύκολα υπολείμματα τροφών παραμένουν στις επιφάνειες των δοντιών ενώ είναι δύσκολο να βουρτσισθούν σωστά τα δόντια.

Η ορθοδοντική θεραπεία φροντίζει να κατανέμονται οι μασητικές δυνάμεις στο στόμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται τα δόντια, τα ούλα και το οστούν που  στηρίζει τα δόντια. Αν δεν γίνει αυτός ο καταμερισμός των δυνάμεων αυξάνεται η πιθανότητα περιοδοντικού προβλήματος στο μέλλον. Επιπλέον μερικά ορθοδοντικά προβλήματα επιβαρύνουν την κροταφογναθική άρθρωση με αποτέλεσμα  πόνο στην περιοχή  και επίμονους πονοκεφάλους. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο οι γονείς και ο ορθοδοντικός να παρατηρούν ένα παιδί να αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς τα δόντια και τα χείλη του αποκτούν τη σωστή θέση στο πρόσωπο.

Πως μπορεί να μάθουμε αν το παιδί χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία;

Στριμωγμένα δόντια, δόντια με μεγάλα κενά μεταξύ τους, δόντια που 'πετάνε' προς τα έξω και κάποιες φορές στοματική αναπνοή η ούλα που ματώνουν αποτελούν σημάδια που δηλώνουν ότι κάτι δε πάει καλά.

Αν τα δόντια δεν συγκλείνουν σωστά ή όταν κάποιο από τα επάνω δόντια βρίσκονται ''μέσα'' από τα κάτω δόντια όταν το παιδί κλείνει το στόμα τότε η ορθοδοντική θεραπεία είναι αναγκαία. Επίσης αν τα μπροστινά δόντια δεν ακουμπάνε μεταξύ τους τη στιγμή που τα πίσω δόντια βρίσκονται σε επαφή,....αν το παιδί δε μπορεί να μασήσει σωστά,...αν δε μπορεί να κόψει τη τροφή με τα μπροστινά δόντια,...αν τα χείλη του δεν έρχονται σε επαφή άνετα,....αν το στόμα του παιδιού είναι συνήθως ανοιχτό,...η αν αναπνέει από το στόμα αντί από τη μύτη – αυτές είναι περιπτώσεις που υποδεικνύουν την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης ορθοδοντικής θεραπείας;

Κατάλληλη  ηλικία επίσκεψης στον ορθοδοντικό είναι η ηλικία των 6-8 ετών προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος, η σοβαρότητα του προβλήματος καθώς και ο κατάλληλος χρόνος διόρθωσης αυτού.  Υπάρχουν προβλήματα που επιβάλλεται να διορθωθούν αμέσως μόλις εντοπισθούν γιατί μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρότερων και δυσεπίλυτων ορθοδοντικών προβλημάτων.

Άλλες φορές είναι καλύτερα να περιμένουμε και να ξεκινήσουμε τη θεραπεία αργότερα αφού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο είτε αρχίσει άμεσα είτε αργότερα. Τελικός στόχος  είναι το καλύτερο  αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι δεν πρέπει τα παιδιά τους να αλλάξουν όλα τα παιδικά  δόντια προκειμένου  να αρχίσουν την ορθοδοντική θεραπεία.

Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη και κάνει την ορθοδοντική θεραπεία πιο δύσκολη, με αυξημένη πιθανότητα εξαγωγής μονίμων δοντιών για διόρθωση του προβλήματος.

Ιλισίων 11

145 64 Νέα Κηφισιά, Αθήνα

210 8077 455

Κλείστε Ραντεβού

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00